Page 1APRILPage 1Fill 19H1H2H3H4H5H6H7H8SEP-OKT1,5-2 m2-3 m20-30cmhoyde_30-4030-40cm5-7 mhoyde_50-7050-70cmhoyde_60-8060-80cmhoyde_80-10080-100cmPage 1
HØST

Sett løk nå og få en fargerik vår.

Det er mange ting du kan gjøre i hagen om høsten.

Dette Kan du med fordel gjøre i hagen om høsten:

  • Sett løk nå, massevis av løk så får du en fargerik start på våren.

Velg løk som blomstrer til forskjellig tid så kan blomstringen vare langt ut i neste sesong. Vårblomstrende løk, også kalt høstløk, plantes om høsten og blomstrer om våren eller forsommeren. Høstløkens mangfold er oppsiktsvekkende – fra senvinterens søte, små snøklokker og krokus til vårens hav av tulipaner og flotte allium.

Hvordan plante blomsterløk og hvilke løker skal jeg velge? Les mer

  • Luk bort ugresset – da kan du spare deg for mye arbeid om våren.

Ugresset gror utrolig godt til langt utpå høsten. Hvis du vil unngå å bruke halve våren på luking, er det veldig lurt å prioritere en siste innsats på luking nå.

Det er viktig å ta bort ugresset nå for det kan være planter som ofte er bedre tilpasset norsk klima enn mange av hageplantene våre. Løvetann, skvallerkål, brennesle og tistel f.eks klarer seg utmerket uten tilførsel av verken ekstra gjødsel eller vann. Derfor er det en fare for at de utkonkurrerer hageplantene, og tar all næringen som egentlig var beregnet på stauder og prydbusker. Ved å luke nå fjerner du også frø som ligger klar til å spire om våren.

  • Let etter brunsnegler.

De brune sneglene har ingen naturlige fiender, og derfor kan de formere seg veldig raskt. Hver kan få opptil fire hundre egg. Det er derfor smart å fjerne dem først som sist. Let om kvelden. Da er plenen våt av dugg, og sneglene er ute og glir. Klipp dem i to. De lever bare ett år, men om høsten begynner de å legge egg, og da kan du få et problem igjen når våren kommer. Eggene klekker på senhøsten, derfor er det lurt å få bukt med dem. De hvite eggene ligger i klaser, gjerne under en potte eller en planke. Hell kokende vann på.

  • Høsten er en fin tid for planting.

Fra august og utover kan du gjerne fortsette å plante. Varmen fra sommeren sitter igjen i jorden så det kan være en fin tid til å plante. De aller fleste plantene klarer seg selv om de ikke får veldig lang etableringstid før det er fare for frost. Er vinteren mild gir du planten et fortrinn til å komme fortere i vekst enn om du venter til våren med å plante den. Er det veldig sent på sesongen er det sikrest å plante hardføre busker og stauder og heller vente med bla. trær, roser og magnolia.

  • Beskæring.

Beskjæring er et stort tema og det er mange ulike meninger i fagmiljøene. Selve beskjæringen, går rett og slett ut på å få det maksimale ut av blomstring og vekst samt ønsket form. De aller fleste busker og trær i hagen har godt av en beskjæring i ny og ne. Plantene vokser på sitt beste om sommeren, og de tåler fint og bli klippet både litt og kraftig. Klipping stimulerer også til vekst på plantene slik at de kan bli tettere, kraftigere og mer robuste. Men når de er i sterk vekst er ikke sommeren tiden for å klippe dem helt ned for da er saftstrømmen også på det sterkeste og du kan skade dem unødig. Utover høsten minker saftstrømmen og da kan du gjerne beskjære mange av plantene. Bærbusker og busker kan klippes ned eller formes, store greiner kan tas og det kan ‘ryddes’ ved å ta bort visne og stygge greiner.

Men…. ved beskjæring sent om høsten er det en fare for at frosten kommer mye tidligere enn du hadde trodd, og da har kanskje ikke plantene fått tid til å reparere skjæringspunktene/sårflatene og de kan få frostskader. Det er derfor høstbeskjæring ikke alltid er en trygg affære.

Mange planter skal beskjæres om våren, bla. roser og de fleste prydgress.

Også om våren gjelder det å finne det riktige tidspunktet. Etter hvert som været blir varmere og veksten tiltar bør du heller ikke klippe plantene for hardt.

(Fra hagebloggen Skarp i hagen):

VÅRBLOMSTRENDE

Når det gjelder vårblomstrende busker og hekker vil jeg anbefale å beskjære umiddelbart etter blomstring. På den måten vil de som regel få tid til å sette nye anlegg til blomsterknopper i løpet av sommeren. Knoppene ligger klar og venter på en ny vår og sørger for en tidlig blomstring. Klipper vi dem på våren før knoppskyting vil vi også klippe bort blomsteranleggene som ble dannet i fjor. Eksempel på dette er Forsythia, Syrin, Spirea osv.

VINTERGRØNT

Vintergrønne busker og hekker kan klippes nesten når som helst. Gjør vi det på senvinteren eller tidlig vår vil vi få en fin ny tilvekst og plantene ser fine ut mesteparten av sommeren. Beskjæringstips for mange hekkplanter er å klippe 2-3 ganger gjennom sommeren for å få den tette fine overflaten. Jeg anbefaler ikke å klippe seinere enn september. (På Vestlandet kan det klippes senere.) På den måten vil plantene rekke å lukke sårflater og beskytte seg før vinteren setter inn. Tuja er uten tvil en av de mest omdiskuterte hekkplantene, men blir den stelt, og får jevnlig klipp, kan den være en flott del av hagen.

  • Deling av stauder.

Staudene kan vokse seg mye større enn du hadde tenkt på en sesong, og hvis du vil dele eller flytte dem er høsten en perfekt tid å gjøre det på. Del staudene i to eller flere, og flytt planten til andre bed eller gi dem bort.

  • Sanke frø.

Mange stauder og sommerblomster egner seg godt for frøformering. Når frøkapslene er blitt brune og tørre er frøene modne – de kan du plukke og så i vinter eller til våren. Les mer

  • Når bør plantene tas inn for sesongen?

Har du hatt grønne planter ute til lufting, er det tid for å ta dem inn igjen i oktober. Det avhenger selvsagt av hvor du bor i landet og når høsten setter inn, men grønne, tropiske planter tåler ikke lave temperaturer. Middelhavsplantene kan derimot stå ute en liten stund til. De tåler kjølige netter, men ikke kuldegrader. Pelargonia, fuksia, oliven og rosmarin er eksempler på planter som tåler å stå ute en god stund til. De liker å roe ned tempoet litt før de tas inn i varmen igjen. Overvintring rundt fem grader er optimalt for disse.

Blomsterløk Shutterst
Høst 22 Shutterstock
Cimicifuga Jap Cheju Do Selvåg Gartneri Og Hagesenter
Ligularia Nøkketunge
Img 6483
Krokus Selvåg Gartneri Hagesenter
Bonsai Furu Selvåg Gartneri Hagesenter 2
Løk Selvåg Gartneri Hagesenter Img 0557

Nyhetsbrev