APRILH1H2H3H4H5H6H7H8SEP-OKT1,5-2 m2-3 m20-30cm30-40cm5-7 m50-70cm60-80cm80-100cm
Frukt og bær

Høst frukt og bær
fra egen hage

Hva er vel bedre enn å høste frukt og bær fra egen hage? Det kommer mer og mer frukt og bær for hvert år. Du kan lage saft, syltetøy, eplemost eller hva enn du måtte ønske.

Vi har stort utvalg av frukttrær, både epletrær, pæretrær, kirsebærtrær og plommetrær. Vi har også bærbusker som blåbærbusker, bringebærbusker, ripsbusker, solbærbusker, tranebær og stikkelsbærbusker. Se mer under bildene.

Epler
Epler
Rips
Rips
Jordbarplante Selvag Gartneri
Jordbarplante Selvag Gartneri
Morell Grein Selvag Gartneri
Morell Grein Selvag Gartneri
Tranebær Selvag Gartneri 2009 L09 04 Med 0055 02
Tranebær Selvag Gartneri 2009 L09 04 Med 0055 02
Morelltre
Morelltre
Frukttrær Selvag Gartneri 624X415
Frukttrær Selvag Gartneri 624X415
Hageblåbær Selvåg gartneri & hagesenter
Hageblåbær Selvåg gartneri & hagesenter

Hvordan lykkes med frukttrær?

De fleste frukttrær trenger en god del sol og jevn tilførsel av vann. Trærne skal stå i god kompostjord. For at planten skal trives best, er det viktig at du starter med å legge sand i bunnen av plantestedet, og avslutter med et lag med ca. 20 cm sunn kompostjord. Beskjæring skjer om sommeren med mindre planten trenger kraftig beskjæring. Kraftig beskjæring kan foregå på sen vinterstid. Kraftig beskjæring trenger ikke gjøres oftere enn ca. hvert 5-10 år, mens mindre beskjæring ca. hvert tredje år.

For at trærne skal gi frukter må det bestøvning til. Mange trær er selvfertile og trenger derfor ingen «make». Når det gjelder epletrær (og enkelte andre) trenger du minst to trær for å få frukter.

Høsting av frukter kommer an på fruktsorten, men kan skje fra juli til oktober. Alle frukttrær blomstrer vakkert i april og mai.

Bærbusker.

Vi har et godt utvalg av bærbusker. Rips, solbær, stikkelsbær, bringebær, tranebær og jordbær. Sistnevnte i dekorative og lett høstbare ampler. Ingenting smaker vel friskere og bedre enn syltetøyet og saften som du har laget selv? Og dessuten er bær sunt, og det er jo en berikende opplevelse å pelle sure rips eller smaksrike solbær av en busk en sensommerdag.

Slik dyrker du bærbusker.

Plant om høsten, august til oktober, om du ikke er glad i å vanne. Når buskene er nyplanta må de vannes skikkelig (30 l per kvadratmeter) en gang i uka om det er tørt. På høsten er det som regel ikke tørt og buskene trenger mindre vann.

Finn ut hvor du vil sette buskene. Bærbuskene vil ha mest mulig sol. Velg et sted som har ganske mange timer sol i løpet av en dag.

Mål opp sånn at det blir minst en meter mellom hver busk.

Sjekk om jorda til buskene er våt. Vann dersom den ikke er skikkelig våt.

Grav et hull der busken skal stå. Hullet må være stort nok til rotklumpen og litt kompost.

Ha en spade kompost eller to i hullet.

Ta av plastpotta og plasser busken i hullet. Toppen av rotklumpen skal komme på nivå med bakken rundt. Juster med å legge tilbake jord i hullet dersom busken havner for langt ned. Grav dypere hvis klumpen stikker opp av jorda.

Spa tilbake jord rundt rotklumpen til busken for å fylle hullet.

Tråkk forsiktig rundt busken sånn at det ikke blir luftlommer rundt røttene.

Vann skikkelig, 30 l per busk.

Stell

Dersom du steller buskene senere, vil buskene lage flere og større bær. Vann i så fall rikelig når det er fint vær og gjødsle med kompost på våren.

Nyhetsbrev