APRILH1H2H3H4H5H6H7H8SEP-OKT1,5-2 m2-3 m20-30cm30-40cm5-7 m50-70cm60-80cm80-100cm
Bambus & prydgress

Eksotiske sorter
som trives i
norske hager

Bambus er en eksotisk plante som i de siste tiårene har blitt et vanlig innslag også i norske hager og anlegg. Den er vakker og vintergrønn og har med sin myke form stor prydverdi. Bambus kan plantes enkeltvis, to eller flere i sammen og den er også kjempeflott til hekk.

Flere av bambus sortene er hardføre nok til å tåle norske vintre, men Fargesia sortene er best egnet for våre forhold. Vi har plukket ut sorter som ikke er invaderende, dvs. at de ikke setter lange rotskudd og sprer seg overalt. Bambus liker en lun vokseplass og godt drenert og næringsrik jord. Den liker seg ikke så godt i krukker, men Fargesia Nitida er et unntak. Den kan til en viss grad trives i krukke. Det beste er å plante bambus i god jord og dekke til den om frosten blir for hard.

Bambus vil gjerne ha jevn tilførsel av vann, også gjennom vinteren men da i mindre mengde.En god bambus sort som egner seg til hekk er Fargesia Cambell, og den kan som andre bambussorter klippes og formes.

Phyllostachys er bambus sorter som er mindre hardføre enn Fargesia men mer dekorative i stokkene. De kan være svarte, gule, grønne og stripete, og de kan vokse seg kjempehøye og stokkene kan bli tykke under de rette forholdene. Hvis du skal få til disse i Norge krever de et svært lunt sted, gjerne hvor vekstsesongen kan forlenges, at den har god drenert og næringsrik jord og jevn tilførsel av vann.

Vi har følgende sorter bambus:

FARGESIA MURIELAE 'BIMBO' - 1 - 1,5
FARGESIA MURIELAE 'SIMBA' - 1,5 - 2
FARGESIA MURIELAE 'RUFA' - 2 - 2,5
FARGESIA MURIELAE 'DINO' - 3,5 - 4
PHYLLOSTACHYS BISSETI

PHYLLOSTACHYS 'aureosulcata spectabilis'


PRYDGRESS LISTE: Prydgress 2024

Prydgress Gallery High 05 Wiltshire Apm
Prydgress Gallery High 05 Wiltshire Apm
Img 0689 Selvag Gartneri2
Img 0689 Selvag Gartneri2
Bambus Hekk Selvåg gartneri & hagesenter
Bambus Hekk Selvåg gartneri & hagesenter
Img 0678 Selvag Gartneri2
Img 0678 Selvag Gartneri2
Kinagrass Grassilimus2
Kinagrass Grassilimus2
Festuca Selvåg Gartneri & Hagesenter
Festuca Selvåg Gartneri & Hagesenter

Prydgress er som bambus gressplanter som gir hagen et dekorativt og grasiøst uttrykk. Vi har plukket ut et variert utvalg av prydgress, Mischantus sorter som er høye og flotte også som solitærplante, Mollina sorter som er spennende siv lignende vekster i forskjellige fargenyanser og Festuca sorter som er lavere og runde tue lignende gressvekster som finnes i grønne, blå og flerfargede nyanser.

All nedklipping av flerårig gress skal skje på våren etter at frosten er over.

Da kan tørre døde strå (gule, grå og halmaktige), og aks klippes av ca 3 - 5 cm over bakken. Om du klipper ned på høsten kan de hule stråstubbene fylles med vann som senere frostsprenger og skader røttene.

Når du har fjernet de døde planterestene, kan du rydde rundt planten og gjødsle forsiktig om jorden din er veldig mager. Om prydgresset har stått på samme plassen i mange år er det vanlig at det dør ut i midten. Da er det på tide å løfte og dele opp roten, fjerne noe, og gjerne tilføre litt kompost i samme slengen.


Nyhetsbrev